Skočec obecný

Ricinovník

Skočec obecný

Skočec obecný (Ricinus communis) je jednoletá bylina známá jako ricin nebo ricinovník. Lidově se mu říká také Kristova ruka.

Skočec pochází z tropických a subtropických oblastí, kde se pěstuje jako užitková rostlina. Zde může dorůstat až výšky neuvěřitelných deset metrů. 

U nás je skočec známý především jako rostlina okrasná. Charakterizují ho velké načervenalé listy a tygrované plody podobné malým kaštanům.

Ricin jako prudký jed

Nezvykle tvarované a zbarvené plody ricinovníku (skočce) obsahují jedovatá semena. Toxicitu semenům dává prudký přírodní jed označovaný jako ricin.

Ricin představuje tzv. buněčný jed. Pouhým vdechnutím mohou jeho páry vést k selhání životních funkcí. Prochází přes buněčné membrány, aby inhiboval vznik některých významných bílkovin. To vede k odumírání buněk. 

Příznaky otravy ricinem jsou podobné chřipce, bolesti hlavy může provázet i pálení v ústech, také zvracení, střevní potíže až vnitřní krvácení. Člověk nakonec umírá v důsledku nevratného poškození jater, ledvin a sleziny (zdroj: wikipedia).

Ke smrtelné otravě dospělého člověka stačí již 20 semen (70 – 500 mg účinné látky). 


Biologická zbraň

Ricin se řadí k biologickým zbraním, které se získávají z rostlin, živočichů, prvoků, bakterií nebo plísní. Vedle botulotoxinu, alfatoxinu, enterotoxinu patří ricin k těm nejznámějším.

Ricin je oblíbeným jedem již po celá staletí. Na otravu ricinem zemřel například bulharský spisovatel a novinář Georgi Markov. Ricin byl také oblíbeným jedem u KGB, která ho využívala k odstranění svých oponentů. 


Skočec obecný (ricin) - semena

Ricin byl objeven také v obálce adresované americkému prezidentu Baracku Obamovi a newyorskému starostovi Michaelovi Bloombergovi. Podezřelou látku zachytily americké tajné služby v roce 2013, v roce 2014 pak za zaslání dopisů byla odsouzena příležitostná herečka z Texasu Shannon Richardson.

Nebezpečné se ukázalo i sklízení ricinových semen v zemích, kde se ricinovník pěstuje jako užitková rostlina (ricinový olej je složkou při výrobě mnoha běžných potřeb – mýdel, maziv, barviv, plastů, vosků, léčiv, kosmetiky, parfémů aj.). Také na povrch plodů, listů a stonků totiž skočec vylučuje prostřednictvím žlázek jedovaté látky, které mohou vdechnutím či prostřednictvím kontaktu s pokožkou poškodit nervový systém člověka.



Ricinový olej

Ricinový olej se ze semen skočce se vyrábí lisováním, prochází přefiltrováním a tepelnou úpravou, aby se odstranily veškeré jedovaté látky. Ricinový olej tak jedovatý ricin neobsahuje (přesto se kvůli jeho silně projímavým účinkům nedoporučuje pro vnitřní užití).

Ricinový olej, bezbarvý, nenápadný olej bez chuti a vůně má cenné složení. Asi 95 % ricinového oleje tvoří mononenasycená mastná kyselina ricinoolejová. Využívá se v potravinářství, farmaceutickém průmyslu a kosmetice.


Ricinový olej, husté řasy, kosmetika
Zajímá vás více o ricinovém oleji?

Navštivte další sekce našeho webu: